Hoog tijd om jouw mening over elektrisch rijden te herzien

Laten we eerlijk zijn: je hebt vast vaker geroepen dat elektrisch rijden vooral een hype is. De overheid wil ons allemaal in zo’n EV persen, en jij hebt daar geen trek in. Waarom zou je, toch? Je rijdt niet meer dan 100 kilometer per week – vooral naar je moeder – en je blijft vasthouden aan het idee dat elektrische auto’s te weinig bereik hebben en helemaal niet zo schoon zijn. Maar, vriend, het wordt tijd om die feiten recht in de ogen te kijken. Tijd om op te houden met klagen want elektrisch rijden is slimmer, goedkoper, en ja, zelfs fijner. Laat me je daarom even bijpraten.

1. Goedkoper, zelfs als je geen eigen laadpaal hebt

Denk je dat elektrisch rijden je een rib uit je lijf kost? Het tegendeel is waar, zeker als je wat meer kilometers maakt. Zelfs zonder eigen laadpaal of zonnepanelen is elektrisch rijden goedkoper dan je denkt. Oké, de aanschafprijs van een EV is misschien nog wat hoger, maar heb je gezien dat er al modellen van rond de €20.000 zijn? En dan hebben we het over nieuwe auto’s, niet eens gebruikte. Die prijzen dalen dus echt snel.

De echte winst zit in de kilometers. Elektriciteit is simpelweg goedkoper dan benzine of diesel. Zelfs met de stijgende motorrijtuigenbelasting voor EV’s ben je per kilometer goedkoper uit. Rij je wat vaker, dan merk je dat echt in je portemonnee. Het is een investering die zich terugbetaalt.

2. Een EV rijdt als een droom

Je hebt misschien nog nooit in een elektrische auto gereden, maar ik kan je één ding vertellen: het rijdt als een droom. Denk aan de vloeiende acceleratie zonder ook maar een seconde vertraging. Geen geschakel meer, geen gebrom van de motor – gewoon pure, stille kracht. Vanaf het moment dat je op het pedaal drukt, gaat die auto. Niet morgen, niet over twee seconden – meteen. Fluisterstil en supersnel.

Dus stel je voor: je rijdt weg bij je moeder, schakelt niet één keer en glijdt geruisloos over de weg. Je zult merken dat je zelfs een beetje plezier krijgt in je ritjes.

3. Nooit meer naar het tankstation

Als jij een eigen laadpaal hebt, hoef je nooit meer een voet in dat tankstation te zetten. Geen vieze handen meer aan de pomp, geen tijd verspillen aan in de rij staan. Je plugt je auto ’s avonds gewoon in bij je huis. Makkelijker kan niet.

Maar ook als je afhankelijk bent van een laadpaal in de buurt is het kinderspel. Nederland heeft één van de beste laadinfrastructuren ter wereld. Openbare laadpalen zijn overal te vinden, en de app laat je zo zien waar de dichtstbijzijnde plek is. Lekker efficiënt en altijd opgeladen de weg op.

4. Onderweg opladen? Appeltje-eitje

Ben je bang dat je onderweg met een lege accu komt te staan? Maak je geen zorgen. Overal in Nederland (en ook in Europa) zijn snelladers te vinden. En je hoeft die auto niet helemaal vol te laden, hè. Vaak is 10-15 minuten aan een snellader genoeg om je weer op weg te helpen. Een mooi moment om een broodje te halen of even een koffiepauze te nemen. Wil je toch helemaal volgeladen verder? Zelfs dat duurt maar een half uur.

Opladen onderweg is dus écht geen gedoe meer. Het gaat sneller dan je denkt, en het brengt je altijd waar je moet zijn.

5. Opwarming van de aarde gaat echt niet vanzelf over

Je hoort het overal, maar misschien denk je nog steeds dat het niet jouw probleem is: de opwarming van de aarde. Het gaat niet alleen om wat er uit jouw uitlaat komt. Denk eens aan de hele keten van olieproductie. Hoeveel energie kost het wel niet om die olie uit de grond te halen, naar de raffinaderij te transporteren, om het vervolgens weer naar een tankstation te sturen? De helft van de energie gaat in dat hele proces verloren. Groene stroom gaat rechtstreeks van de windmolen naar jouw laadpaal, met nauwelijks verlies onderweg.

En zelfs als de stroom uit gascentrales komt, is het energieverbruik veel lager dan bij oliewinning. Tel daarbij op dat een elektromotor twee keer zo efficiënt is als een verbrandingsmotor, en het rekensommetje is simpel. Dit is geen toekomstmuziek meer, dit is hier en nu.

6. Batterijen zijn veel duurzamer dan je denkt

Dan die batterijen waar je misschien nog je twijfels over hebt. De accu’s in een elektrische auto zijn vergelijkbaar met die in je telefoon, tablet of laptop. We hebben allemaal weleens een nieuwe telefoon gekocht, terwijl de oude het nog prima deed. Maar voor auto-accu’s zijn er recyclingprogramma’s, waarmee meer dan 95% van de materialen wordt hergebruikt. Die oude accu’s zijn zelfs geld waard. Bovendien zijn er al nieuwe accu’s op de markt die veel milieuvriendelijker zijn, en die technologie blijft alleen maar beter worden.

Dus ja, zelfs die batterijen zijn slimmer geworden. En ze worden alleen maar duurzamer.

elektrisch rijden - informatie over alle voordelen en nadelen, ook over het opladen onderweg

Wat voor man ben je eigenlijk?

Weet je, het komt erop neer wat voor man je wilt zijn. Blijf je vasthouden aan oude denkbeelden, die inmiddels achterhaald zijn? Of ga je mee met de tijd en maak je slimme, verantwoorde keuzes, zoals een echte man zou moeten doen? Je kunt natuurlijk blijven roepen dat elektrisch rijden niets voor jou is, maar de feiten spreken voor zich. Het is goedkoper, fijner, en ja – veel schoner.

Dus, vriend, waar wacht je nog op? Het is gewoon tijd om over te stappen op elektrisch rijden. Niet omdat de overheid het zegt, maar omdat het de slimme, logische keuze is. Voor jou, voor je moeder, en voor de wereld waarin je leeft. En al stap je niet meteen over, houd dan in ieder geval eens op met bashen. Dat is nergens voor nodig, en zegt misschien wel meer over jou zelf, dan over het onderwerp dat je af loopt te kraken.

Bas van der Weerd Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + 5 =