Het échte zeilen doe je op een zeiljacht als de Elena

Het moet toch echt heerlijk zeilen zijn op de Elena. Dit is naar onze smaak absoluut één van de mooiste klassieke zeiljachten. Ontworpen begin vorige eeuw, rond 1910, door de Amerikaanse jachtontwerper Nathanael Herreshoff.

Nathanael Herreshoff was een jachtarchitect van naam en faam, hij had dan ook de bijnaam “The Wizard of Bristol”. Hij was beroemd door het ontwerpen van zeiljachten voor de Amerikaanse elite. De opdrachtgever, Morton Plant, gaf Herreshof maar één omschrijving: ontwerp voor mij een schoener die kan winnen!

Daarom gaf Herreshoff de Elena een iets diepere kiel dan hij bij zijn voorgaande ontwerpen had gedaan. Het lager brengen van de ballast verbeterde de aandewindse zeileigenschappen en vers van de werf won de Elena de meeste van haar eerste wedstrijden met glans. Maar 17 jaar later kwam pas de kroon op haar glorie, ze won de Transatlantische race van 1928. Los van de (voor die tijd) fantastische eigenschappen is de Elena gewoon heel mooi. Zo’n zeiljacht waar je wel de hele dag naar zou kunnen kijken. Chapeau, Nathanael Herreshoff!

Bas van der Weerd Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + veertien =