Mercedes presenteert de EQV, een elektrische personenbus

Er was op de Auto Salon in Genève niet alleen heel veel nieuws op het gebied van personenwagens te zien, er stonden ook diverse personenbussen en kleine bedrijfswagens. Een van de meest opvallende noviteiten op dat gebied was de Mercedes-Benz Concept EQV. Dit is een elektrische personenbus, gebaseerd op een upgrade van de V-Klasse.

Op de Autosalon konden we een voorproefje zien van de geplande serieproductieversie van de geheel elektrische versie van de V-Klasse. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de plannen voor een hybride versie van de V-Klasse in de ijskast zijn gelegd. De officiële onthulling van de EQV zal plaatsvinden op de IAA 2019, die wordt gehouden van 12 tot en met 22 september 2019.

Concept EQV

De in Genève getoonde Concept EQV is nagenoeg productierijpe uitvoering van de elektrisch aangedreven V-Klasse. Met dit EQV-model breidt Mercedes-Benz zijn zijn serie vans weer verder uit. In navolging van de reeds beschikbare eVito en de eSprinter, zal de EQV het gamma van volledig elektrische voertuigen uitbreiden met een personenbus die vooral op privégebruik is gericht.

Rijbereik tot 400 kilometer

De Concept EQV heeft een compacte elektrische aandrijving (eATS) met een vermogen van 150 kW, welke de voorwielen aandrijft. De elektromotor, de transmissie met vaste verhouding, het koelsysteem en de vermogenselektronica vormen een sterk geïntegreerde, compacte eenheid. De energie wordt geleverd door een lithium-ionaccu met een capaciteit van 100 kWh. Deze moet een bereik tot 400 kilometer mogelijk maken. De maximumsnelheid van de EQV zal om en nabij de 160 km/u liggen. Het voertuig kan worden opgeladen via de laadpaal of een normaal stopcontact; daarnaast is er ook een snellaadfunctie. Deze zou binnen 15 minuten een bereik van ongeveer 100 kilometer aan energie moeten kunnen leveren. De accu is in de bodem van de Concept EQV geplaatst. Daardoor is de volledige ruimte beschikbaar.

Zes tot achtpersoons

De getoonde Concept EQV heeft zes individuele zitplaatsen en is hiermee geschikt voor bijvoorbeeld een representatief pendelbusje. Andere stoelconfiguraties maken het voertuig tot een praktische metgezel voor de familie of als vrijetijdsvoertuig. De Concept EQV kan worden omgebouwd tot een 7- of zelfs 8-zitter door het plaatsen van individuele stoelen of banken.

EQ als compleet ecosysteem

De naam EQ staat voor “Electric Intelligence” en is afgeleid van de Mercedes merkwaarden “Emotion and Intelligence”. Het merk EQ staat voor een uitgebreid ecosysteem van producten, diensten, technologieën en innovaties op het gebed van elektrische mobiliteit. Het product- en dienstengamma varieert van elektrische voertuigen tot muurkasten, oplaaddiensten en oplaadinfrastructuur. Dankzij de omvangrijke transitie naar elektrisch aangedreven voertuigen wordt het merk EQ steeds belangrijker voor Mercedes en zal het hiermee ook steeds meer naar buiten treden. Dit begint met de grootschalige ombouw van moderne verbrandingsmotoren tot milde hybriden (“EQ Boost”). Een ander belangrijk onderdeel is het stijgende aandeel aan plug-in hybrides. In 2022 moet het volledige Mercedes-Benz modellenpalet elektrisch zijn aangedreven. Mercedes wil in elk segment – van compacte auto’s tot grote SUV’s – verschillende elektrische alternatieven aan kunnen bieden.

Bas van der Weerd Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 3 =