Milieuvriendelijk vervaardigde hardloopschoenen van Asics

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. We hebben maar één planeet, en daarvan is ook Asics zich bewust. De fabrikant van hardloopschoenen komt daarom met een milieuvriendelijk vervaardigde schoen: de Asics Gel-Lyte III CM. Een schoen met een kleine ecologische voetafdruk.

Gel-Lyte III CM: hardloopschoenen met een minimale impact op het klimaat

Een tijdje geleden maakte Asics, een van de bekendste merken in de hardloopwereld, al bekend dat het in 2023 de Gel-Lyte III CM wilde introduceren. De sneaker heet voluit ‘Gel-Lyte III CM 1,95’ en die 1,95 is bijzonder: het is een verwijzing naar de slechts 1,95 kilogram CO2-uitstoot die nodig is om de schoen te produceren. De productie van deze schoenen veroorzaakt daarmee zelfs minder CO2 dan de koolstofarme schoenen van bijvoorbeeld Adizero en Allbirds, waarvan de productie goed is voor een CO2-uitstoot van 2,94 kilogram.

Asics Gel-Lyte III CM running shoes

Tien jaar onderzoek

Voor Asics is de Gel-Lyte III CM een belangrijke stap in haar toezegging om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Deze schoen wordt gezien als een belangrijke eerste grote stap richting duurzaamheid.

Om een schoen te maken die zo’n kleine voetafdruk op ons klimaat heeft, is tien jaar onderzoek nodig geweest. Het begon met een samenwerking met het Massachussetts Institute of Technology. In 2010 werd er onderzoek gedaan naar de kooldioxide-impact van de gehele levencyclus van een schoen. Ingenieurs boekten honderden kleine winstjes, die uiteindelijk tot een groots resultaat hebben geleid.

Het onderzoek behelsde de vier stadia van een schoen:

  • de materialen verzamelen en fabriceren
  • het transport van de schoen
  • het gebruik van de schoen
  • het einde van de levensduur

Ieder klein verschil dat kon worden gemaakt om meer milieuvriendelijkheid te bereiken, werd ingezet.

Koolstofnegatief schuim

De Gel-Lyte III CM heeft koolstofnegatief schuim. Het is versmolten uit een samensmelting van biogebaseerde polymeren. Die stoffen komen deels uit suikerriet. Samen maakt het deel uit van de tussenzool en de inlegzool. Het levert op een duurzame manier comfort en een hoge kwaliteit. Tegelijkertijd maakt Asics ook gebruik van gerecycled polyester. Tegen 2030 wil de fabrikant alleen nog maar gerecycled polyester inkopen.

Dankzij het schuim is het fijn om op de schoenen te lopen. Het is zeker geen schoen waarbij je merkt dat er concessies zijn gedaan om het milieu te sparen. Asics heeft een goede balans weten te vinden tussen milieuvriendelijkheid én prestaties.

Mijlpaal voor Asics

Asics stelt dat de nieuwe hardloopschoen een mijlpaal voor het bedrijf is. Het heeft namelijk de lange termijn ambitie om de wereld te helpen behouden, zodat toekomstige generaties ook nog de opbeurende kracht van sport kunnen ervaren.

Zo rond de herfst of winter van 2023 zal de nieuwe hardloopschoen van Asics overal verkrijgbaar zijn. We weten nog niet wat de prijs dan zal zijn. Maar wat de prijs ook is: het is een kleine investering in een beter klimaat, waar je bovendien comfortabele schoenen voor terugkrijgt.

Bas van der Weerd Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =