Themavakanties zijn dé trend van 2023

Nederlanders snakken naar vakantie en oriënteren zich massaal op thema’s als kamperen, all-inclusive en roadtrips. Dit blijkt uit recent onderzoek dat de Vakantiebeurs heeft laten uitvoeren.

De verschuiving naar themavakanties is best een interessante ontwikkeling in de reisbranche. Waar voorheen de bestemming centraal stond, is nu het thema van groter belang. Deze verandering biedt nieuwe kansen. Niet alleen voor reisorganisaties, maar ook voor vakantiegangers.

De opkomst van themavakanties

 • Kamperen blijft populair
  Ondanks het einde van de coronacrisis blijft kamperen onverminderd populair. Het zoekgedrag rondom termen als ‘kamperen’ en ‘camping’ is vervijfvoudigd. Kamperen biedt vakantiegangers de mogelijkheid om in eigen land of dichtbij huis te genieten van een ontspannen vakantie.
 • All-inclusive vakanties in de lift
  Nederlanders zoeken anderhalf keer zo vaak online naar all-inclusive vakanties. Deze vakanties bieden gemak en zekerheid, met alles op één locatie en vooraf betaald. Een trend die vooral aansluit bij gezinnen en mensen die op zoek zijn naar een zorgeloze vakantie.
 • Roadtrips en adults-only vakanties
  Andere populaire thema’s zijn roadtrips, met een groei van 52%, en adults-only vakanties, die met een derde zijn gegroeid ten opzichte van 2019. Beide thema’s bieden unieke ervaringen en de mogelijkheid om vakanties op maat te creëren.

Bestemmingen in de spotlight

 • Curaçao als verrassende favoriet
  Curaçao heeft een groei in zoekvolume van bijna 400% ten opzichte van 2019 en staat op plaats 4 in de top 5 van populairste vakantiebestemmingen. De interesse voor Kroatië is eveneens groot, met een groei van meer dan 60% ten opzichte van 2019. Spanje, Griekenland en Turkije maken de top 5 compleet.
 • Snelst stijgende bestemmingen
  Albanië, Costa Rica en Hurghada zijn de snelst stijgende vakantiebestemmingen van 2022. Het Comomeer in Italië kent de grootste groei. Deze bestemmingen sluiten aan bij de populaire vakantiethema’s, zoals all-inclusive vakanties in Egypte en rustige kampeervakanties aan het Comomeer.

De impact op de reisbranche

De Vakantiebeurs speelde uiteraard in op de thema’s. Beursmanager Marleen Rompen: “We zijn ontzettend blij dat we na twee jaar weer een inspirerende beurs kunnen organiseren voor vakantiegangers. Voor elk thema zijn er verschillende exposanten aanwezig, of je nu op all-inclusive vakantie wilt of een rondreis wilt maken.” De Vakantiebeurs, die plaatsvindt van 12 tot en met 15 januari in Koninklijke Jaarbeurs Utrecht, biedt bezoekers de mogelijkheid om in één dag de wereld rond te gaan en inspiratie op te doen voor hun volgende reis.

Reisorganisaties passen aanbod aan: Reisorganisaties zullen hun aanbod moeten aanpassen om in te spelen op de trend van themavakanties. Dit betekent dat zij zich meer moeten richten op specifieke wensen en voorkeuren van vakantiegangers, in plaats van uitsluitend op bestemmingen. Door unieke ervaringen te creëren rondom thema’s kunnen zij zich onderscheiden in de markt en inspelen op de groeiende vraag naar gepersonaliseerde vakanties.

Kansen

Themavakanties zijn in 2023 de trend om in de gaten te houden. De verschuiving van bestemmingen naar thema’s biedt kansen voor zowel vakantiegangers als de reisbranche. Reisorganisaties zullen hun aanbod moeten aanpassen om te voldoen aan de veranderende vraag, terwijl vakantiegangers kunnen genieten van unieke, op maat gemaakte ervaringen. De Vakantiebeurs speelt in op deze trend door een platform te bieden waar verschillende thema’s en bestemmingen samenkomen, waardoor vakantiegangers volop inspiratie kunnen opdoen voor hun volgende reis.

Bas van der Weerd Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 1 =