Nieuw automerk op komst: Lynk&Co

De expansiedrift van Chinese bedrijven is soms amper te beteugelen. Logisch, China is op zich nog steeds een markt in opkomst, en de Chinezen zijn daarnaast volop bezig met het veroveren van een wereldwijd marktaandeel. Het Zweedse automark Volvo is al enige tijd in handen van het Chinese concern Geely. En dat heeft grootse plannen. Geely wil namelijk de know-how van Volvo benutten om een gehele nieuw automerk op de markt te zetten: Lynk&Co. Dat moet niet zomaar een automerk worden.

Lynk&Co 01 preview

Een nieuw automerk van topklasse

De opdracht die Conghui An, de leider van Geely, aan de ontwikkelaars gaf was niet eenvoudig: ontwikkel een nieuw automerk in de topklasse, dat wereldwijde potentie heeft.  Inmiddels is het eerste model van de tekentafel gerold, de Lynk&Co 01.  Alain Vissser, Senior Vice President van Lynk&Co, en Peter Horbury die de designafdeling leidt, vertelden tijdens de presentatie dat Lynk&Co geen trends zil maken, maar trends wil zetten. Een mooi en ambitieurs streven. De  Lynk&Co 01 is een compacte SUV die zich op het “Urban” publiek zal richten. Dat is een doelgroep die niet alleen in Europa tot de snelst groeiende doelgroepen behoort en waarin alle vooraanstaande merken aan het knokken zijn voor een marktaandeel. Ongeveer 1 op de 5 nieuwe auto’s bevindt zich dan ook in dat segment.

Lynk&Co 01 preview

Van scratch af aan ontworpen

De designafdeling is in 2013 begonnen met de ontwikkeling van de 01. De designers zijn echt met een leeg vel papier begonnen en werden dus op geen enkele manier beïnvloed of beperkt door bestaande ontwerpen. Het resultaat mag er dan ook zijn. De 01 is een robuuste maar tegelijk ook elegante verschijning. De grote wielen, de ronde neus en met name de brede zwarte grill geven hem een stoer uiterlijk, maar de vele mooie details geven hem ook een verfijnde look & feel. Een auto die de aandacht trekt, maar toch niet opzichtig is. Een auto waar ook duidelijk de klasse van af straalt. Achter de lamellen van die grill bevinden zich de koplampen. De “ogen” boven de grill bevatten de dagrijverlichting. Daarboven en daarachter begint de licht gewelfde motorkap. Ondanks de hoge taillelijn oogt de auto niet massief of plomp, maar eerder krachtig en elegant. Dat wordt mede bewerkstelligd door de geraffineerde chromen lijn boven de zijramen. De zwarte strip over de achterzijde laat de lijn van de zwarte grill ook aan de achterkant van de auto tereugkomen.

Lynk&Co 01 interieur

Interieur van topklasse

Het interieur is minstens zo fraai.  De gebruikte materialen stralen absolute klasse uit. De middenconsole die ons wel een beetje aan Volvo doet denken, bevat een uitgebreid Infotainment systeem met alle mogelijkheden en connectiviteit die je maar kunt wensen. Uiteraard maakten de ontwikkelaars van Lynk&Co dankbaar gebruik van de kennis en ervaring die Volvo heeft op het gebied van passieve en actieve veiligheid zodat de Lynk&Co 01 zal worden uitgerust met alle denkbare veligheidsvoorzieningen.

Marktintroductie

De Lynk&Co 01 komt naar verwachting in het laatste kwartaal van 2017 op de markt. Eerst in China, daarna zal de Lynk&Co 01 wereldwijd op de markt worden gebracht. Om te benadrukken dat het niet bij één model zal blijven, liet Lynk&Co bij de presentatie van de 01 ook een studiemodel van een lage, brede auto met vleugeldeuren zien.

Bas van der Weerd Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + veertien =