Nieuwe iPhones krijgen inderdaad een USB-C aansluiting

Ook zo vaak aan het klooien met verschillende kabels en laders voor je verschillende apparaten? De Europese Commissie maakt daar nu een eind aan. Alle smart-toestellen krijgen een USB-C poort om op te laden. En daar moet ook Apple nu toch ook aan geloven.

Apple brengt USB-C naar de iPhone

Apple rust haar volgende iPhones uit met een USB-C laadpoort. Deze laadpoort wordt de standaard voor alle nieuwe smart-toestellen. Het is geen vrijwillige keus: volgens nieuwe Europese wetgeving moeten fabrikanten USB-C gaan aanbieden. The Wall Street Journal vroeg in Amerika aan Apple of het bedrijf zich ook aan de Europese wetten gaan houden. Daarop was het antwoord van Greg Joswiak van Apple: “Het is logisch dat wij ons aan de wetten en regels in de Europese Unie moeten houden.”

Dat betekent dat de Lightning-poort die nu op de iPhone te vinden is, zal verdwijnen. Dat wil zeggen: in ieder geval op de iPhones (en iPads) die voor de Europese markt worden gemaakt. Die Lightning-poort was een uitvinding van Apple zelf, die het Amerikaanse bedrijf jaren geleden introduceerde. Vanaf de herfst van 2024 moeten, volgens de Europese wet, alle mobiele telefoons en tablets voorzien zijn van USB-C.

iPhones straks met USB-C aansluiting

Niet blij met de regels

Apple steekt het niet onder stoelen of banken dat het bedrijf helemaal niet blij is met de nieuwe regels. Greg Joswiak zegt bijvoorbeeld meer vertrouwen te hebben in hun eigen handelen en in hun techneuten dan in wetgevers. Het is niet de eerste keer dat Apple door de Europese Unie wordt gedwongen zich aan de regels te houden. In het verleden moest het bedrijf ook al aanpassingen doen aan de iPhone om aan de wetten rondom gehoorapparaten te voldoen.

Volgens techexperts is de kans groot dat Apple alsnog om de regels heen wil werken, door de laadpoort helemaal uit de iPhone te halen. Je kunt het toestel dan alleen nog draadloos opladen met bijvoorbeeld een nieuwe MagSafe lader. Alleen zou Apple dan alsnog in de problemen met de Europese Unie kunnen komen.

Milieuvriendelijke keuzes mogelijk

Het is onvermijdelijk dat ook Apple gewoon een USB-C poort moet toevoegen aan de volgende iPhone. De Europese Unie heeft de wet ook niet zomaar bedacht: het is een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat consumenten minder laders en kabels hoeven te kopen. Het idee erachter is dat je een lader voor een al eens gekocht apparaat voor meerdere apparaten gebruikt, en je daarmee beperkt tot één lader en kabel per persoon.

Door de snel veranderende technologie zouden er anders in de toekomst alleen nog maar meer laders en kabels bijkomen. Dat levert een enorme berg e-waste (elektronische rommel) op. Daar wil de Europese Unie vanaf, om zo milieuvriendelijke keuzes te maken.

Bas van der Weerd Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − elf =