Organisch gevormde fauteuils van Max Jungblut

Grote kans dat je er wel eens in gezeten hebt: een fauteuil. De kans dat je wel eens in een fauteuil van Max Jungblut hebt gezeten is niet zo groot. Deze fauteuils zijn echte kunststukken te noemen. De ontwerper uit Maastricht denkt dan ook niet graag in hokjes.

Organische vormen

Kunstenaar Max Jungblut maakt fauteuils in organische vormen. Afgelopen zomer presenteerde hij zijn nieuwe collectie van gestoffeerde kunstwerken in Salone di Mobile in Milaan. Je zou de bijzondere fauteuils ‘zitsculpturen’ kunnen noemen. Zijn werk was al te zien op de TEFAF, Art Brussel, in Dubai en in Barcelona.

Voor Max is een stoel veel meer dan een object om in te zitten. Hij houdt van speelse, bijzondere ontwerpen die je op meerdere manieren kunt interpreteren. Bij al die bijzondere kunstwerken horen dan ook bijzondere verhalen. Eén ding komt steeds terug in de ontwerpen: zijn voorliefde voor de combinatie van natuur en kunst.

Geen idee welk wezen het is

Als je naar de organisch gevormde fauteuils van Max Jungblut kijkt, moet je je fantasie een beetje de vrije loop laten. Het zou namelijk van alles kunnen zijn. Alle vormen die hij gebruikt zijn nogal abstract. Je zou kunnen denken aan een vierpotig wezen, maar het zou ook evengoed een hand kunnen zijn. Bij sommige fauteuils dénk je alleen maar er iets in te zien, maar weten wat het echt is, is zo goed als onmogelijk.

Dat is precies wat het werk van deze kunstenaar zo interessant maakt. Als je naar zijn werk kijkt, zie je niet alleen dat de vormen opvallen, maar de kleuren ook. Hij werkt graag met strepen van verschillende kleuren. Dat maakt het fantaseren over wat je ziet, nog veel prikkelender.

Oude rommel in een nieuw jasje

In zijn kunstwerken gebruikt Max vaak oude, verrotte en door schimmel aangetaste panlatten. Oftewel: oude rommel in een nieuw jasje. Jungblut laat dan ook zien dat je nooit iets zou moeten weggooien. Alles kan een mooi, nieuw en innovatief kunstwerk worden.

De nieuwe stoelen van Max Jungblut zijn zeer comfortabel en gemaakt van hypermoderne CNC-technieken. Je vindt ze vaak in walnoten uitvoeringen, die generaties lang mee kunnen gaan. Já, je kunt ervoor kiezen om de stoel alleen als kunstobject en spraakmaker neer te zetten, maar je kunt er ook gewoon daadwerkelijk op zitten.

Bas van der Weerd Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + twaalf =